Reprezint Bucovina in Recensamantul Bloggerilor

joi, mai 28, 2009

Studiu de caz - gripa porcina

Am citit in seara asta o stire cum ca s-au mai descoperit doua cazuri de gripa porcina. (Apropo, spalati-va pe maini cat mai des si nu duceti mainile murdare la gura, nas, ochi, urechi.)



Articolul de pe site-ul Pro TV zicea asa :

“UPDATE: Dupa ce miercuri s-a confirmat prezenta virusului la o femeie de 30 de ani, intoarsa recent din New York, joi, tatal ei si unul dintre copii au fost internati. Si ei sunt purtatori ai tulpinii A (H1N1).In spital a fost internat si celalalt baiat. Sta intr-un salon cu mama sa, chiar daca nu are inca niciun semn de boala. Ceilalti doi sunt izolati.La Spitalul de Boli Infectioase "Matei Bals" s-au luat masuri speciale, iar paza este asigurata de jandarmi, conform planului de pandemie aprobat de Guvern.Ancheta autoritatilor sanitare a redus intre timp numarul de persoane care au intrat in contact cu acesti oameni la 22.Sapte fac parte din familie, iar alti 15 sunt pasageri care au calatorit cu femeia in acelasi avion. Toti sunt identificati si le-au fost recolate probe. La 4 dintre ei au iesit negative, restul sunt inca in lucru. Sunt insa izolati la domiciliu pentru urmatoarele 7 zile. In paralel, in aeroporuri raman punctele sanitare, unde medicii pot acorda asistenta celor care au semne de gripa si care vin din tari unde a fost confirmata prezenta tulpinii virale. Ministrul sanatatii anunta insa cat se poate de clar: Romania NU este in carantina.Pe de alta parte, este bine de stiut ca la nivel mondial, in 70% dintre cazuri, gripa noua a avut o forma usoara, in 28% o forma medie si numai 2% dintre cazuri au fost grave. Oricum la primele semne de gripa - tuse seaca, secretii nazale apoase si febra peste 38 de grade - mergeti la cel mai apropiat spital de boli infectioase. In acelasi timp, autoritatile ne reamintesc faptul ca nu exista niciun fel de legatura intre noua gripa si carnea de porc. Putem manca fara teama, pentru ca nu exista nici cel mai mic risc de imbolnavire.”



Am identificat printre comentarii cateva tipologii de cititori:

1.”Hai sa zic si eu ceva” – cel ce simte ca trebuie sa isiexprime parerea, chiar daca parerea lui este nula din punct de vedere semantic. Nu transmite nimic nou, dar vrea sa zica. : “Sa aiba grija de sanatate ca-i foarte important.Sa nu se extinda gripa in toate orasele.”



2. "Ce va tot plangeti? O meritati!" – tipul lui Gica Contra, pe care il doare la 5 m in spate de toata agitatia asta cu pandemia. Cel mai probabil, atitudinea fatalista provine din esecuri personale pe care si le-a tot asumat. : “Pai trebuia sa vina si la noi.Ne mai loveste Dumnezeu din cand in cand,ca o meritam din plin,mai ales noi.”



3. “Problemele mele sunt mai importante.” – genul de om care nu stie cand sa puna cratima, deci o pune si cand nu e cazul. Pe el il doare ca n-are bani de boxe mai puternice pentru Dacia primita cadou de la tata, nu ca mii de oameni sufera de gripa. : "...frate..bate-ti apa in piua...ce inseamna 13000 de imbolnaviri..dar 83 de morti sau cit dracu...la o populatie de 6 miliarde......uita-ti numai citi mor in accidente rutiere..numai in romania....nu aveti ce stiri sa mai da-ti ca sa acoperiti adevaratele probleme care trebuie dezbatute....asta e un moft...ca si criza financiara..ca numai mass media este vinovata de asa ceva......va intreb ...cu ce s-a schimbat banii din buzunarele romanilor fata de anul trecut?.....cu nimic....in afara de traficantii de paminturi ,cei de la bursa si aia de masini....oamenii muncitori au aceeasi bani...rusine mass medieei care e mina in mina cu cei care ne conduc..."



4. “Sunt istet si va arat.” – tipul care comenteaza folosind replici de wise-ass. In cele mai multe cazuri, glumele lui sunt nereusite, deloc subtile si se potrivesc fix ca nuca-n perete. E genul care da refresh periodic ca sa vada cine rade la gluma lui “isteata”. : “nu fiti porci bai ca uite ce se intampla.”



5. “Taurul comunal internaut si plin de cosuri.” – Chiar daca subiectul tratat este serios, nu reuseste sa gandeasca mai departe de suprafata. Atitudinea lui de tanar viril si experimentat ascunde de obicei esecuri in relationarea cu femeile, stangacie jenanta, cosuri pe fata, maini transpirategenul care file lui\a primita cadou de la tata, nu ca mii de oameni de si virginitate. : “mai , laso draku de gripa , uite ce buna e reporterita asta !!!! mama ce te-as tavali !!!”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cine are o parere, mana sus.

Ce parere ai despre acest blog?