Reprezint Bucovina in Recensamantul Bloggerilor

duminică, martie 01, 2009

Pe locuri, fiti gata... mazgaliti !

Puterea de concentrare şi memoria, stimulate de mâzgăleală

Mâzgăleala poate stimula atenţia oamenilor şi ajută la o mai bună memorare a textelor sau a discursurilor dificile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Plymouth din Marea Britanie, informează AFP.

Voluntarii cărora li s-a cerut să mâzgălească o foaie de hârtie în timp ce ascultau un mesaj telefonic au reţinut, în medie, cu 29% mai multe detalii decât voluntarii cărora li s-a cerut să nu facă nimic în timp ce ascultau acelaşi mesaj.

Cei 40 de participanţi au ascultat un mesaj de două minute şi jumătate, care includea mai multe nume de localităţi şi de persoane.

La finalul experimentului, cercetătorii au constatat că persoanele care au mâzgălit o foaie de hârtie au memorat, în medie, 7,5 nume, faţă de cele din grupul persoanelor rămase inactive în timpul audiţiei, care au memorat, în medie, doar 5,8 nume.

Atunci când o persoană efectuează o sarcină plictisitoare, precum ascultarea unei conversaţii telefonice neinteresante, aceasta va fi cuprinsă de reverie, fapt care îi va deturna atenţia de la activitatea principală şi îi va scădea nivelul de performanţă, a explicat Jackie Andrade, profesorul coordonator al studiului.

O ocupaţie simplă, precum mâzgăleala, este suficientă pentru a împiedica intrarea în starea de reverie, fără să anuleze performanţele necesare rezolvării sarcinii principale, a completat Andrade.

Acest studiu confirmă ideea că mâzgăleala reprezintă mai mult o modalitate care-i ajută pe oameni să efectueze mai bine o sarcină, decât o distracţie inutilă, în faţa căreia trebuie să reziste, aşa cum li s-a spus în copilărie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cine are o parere, mana sus.

Ce parere ai despre acest blog?